Τι είναι η εκμάθηση δράσης (Action Learning);
Η μάθηση με δράση είναι η διαδικασία εργασίας σε πραγματικά προβλήματα με τρόπο που ο εργαζόμενος να μπορεί να ενεργήσει ενώ επεξεργάζεται την ίδια ώρα τα αποτελέσματα. Χρησιμοποιείται συχνότερα για την αντιμετώπιση δύσκολων προβλημάτων σε ένα περιβάλλον ομαδικής εργασίας.
Ένας εκπαιδευτής δράσης μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία μάθησης, ενθαρρύνοντας τον προβληματισμό σε κάθε βήμα. Ο στόχος της μάθησης δράσης είναι να αναπτύξει τις ατομικές δεξιότητες κάθε μέλους της ομάδας, ενθαρρύνοντάς τους να γίνουν ενεργοί, ενώ παράλληλα να αναπτύσσουν διορατικότητα για τον τρόπο λήψης αποφάσεων.
Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται συχνότερα σε μεγάλες επιχειρήσεις ή οργανισμούς, ως μέσο για την ενθάρρυνση της ομαδικής εργασίας. Περιλαμβάνει τα εξής:
- Εντοπισμός προβλήματος στο χώρο εργασίας.
- Καθορισμός μιας δράσης για την επίλυση του προβλήματος.
- Καθορισμός μιας ομάδας συνεργατών για την επίλυση του προβλήματος.
- Επεξεργασία και συλλογισμός σε κάθε βήμα μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη λύση.
Γιατί να χρησιμοποιήσετε τη μάθηση δράσης;
Η μάθηση με δράση ενθαρρύνει τη χρήση της ομαδικής εργασίας, της κριτικής σκέψης, της ηγεσίας και της επίλυσης προβλημάτων. Χρησιμοποιεί τις δεξιότητες και τη δημιουργικότητα κάθε μέλους της ομάδας για την επίτευξη ενός στόχου. Αναλογιζόμενοι κάθε διαδικασία, τα μέλη της ομάδας μπορούν να προσδιορίσουν τι λειτουργεί και τι όχι.
Η μάθηση με δράση ενθαρρύνει την ανάπτυξη όχι μόνο της ομάδας αλλά και κάθε ατόμου που απαρτίζει την ομάδα. Επειδή αυτή η διαδικασία εκθέτει τα μέλη της ομάδας σε άλλα άτομα με συγκεκριμένες δεξιότητες και αξίες, ενώ παράλληλα επιτρέπει την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων στα ξεχωριστά μέλη των ομάδων.
Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μάθηση δράσης
Η εκμάθηση με δράση μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση καθώς αποκτάτε τη συνήθεια να επεξεργάζεστε το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εκμάθηση δράσης με τα ακόλουθα βήματα:
1. Αρχικά, προσδιορίστε το πρόβλημα
Το πρώτο βήμα στη μάθηση δράσης είναι ο εντοπισμός του προβλήματος. Αυτό μπορεί να απαιτεί τη διενέργεια πρόσθετων ερωτήσεων για να κατανοήσετε πλήρως το πρόβλημα που υπάρχει. Αυτό μπορεί να είναι ένα τρέχον πρόβλημα ή ένα επινοημένο για σκοπούς μάθησης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μελέτες περιπτώσεων, σχετικές προσομοιώσεις, προηγούμενα προβλήματα στο χώρο εργασίας ή ακόμα και ένα τρέχον ζήτημα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός.
2. Δεύτερον, δημιουργήστε την ομάδα
Οι ομάδες εκμάθησης δράσης αποτελούνται συνήθως από τέσσερα έως οκτώ άτομα. Τα μέλη της ομάδας μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικά τμήματα και να έχουν διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας. Ορίστε έναν εκπαιδευτή δράσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να διατηρήσετε τις ομάδες αρκετά μικρές, ώστε κάθε μέλος της ομάδας να έχει την ευκαιρία να προβληματιστεί σχετικά με τις δικές του προτάσεις, έτσι ώστε να μπορούν όλα τα μέλη να επεξεργαστούν και τις ιδέες των άλλων μελών της ομάδας.
3. Στη συνέχεια, κάντε ερωτήσεις και εντοπίστε λύσεις
Κάθε μέλος της ομάδας πρέπει να έχει την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις και να βρει πιθανές λύσεις. Ο προβληματισμός θα πρέπει να γίνεται με κάθε προτεινόμενη λύση. Ο εκπαιδευτής δράσης θα παίξει μια σημαντικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία, ενθαρρύνοντας την επικοινωνία και τον προβληματισμό.
4. Λάβετε δράση
Η ανάληψη δράσης είναι ένα σημαντικό μέρος της μάθησης δράσης. Αυτό μπορεί να απαιτεί την επανεξέταση της εκμάθησης ενεργειών από την ομάδα αφού όλοι είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις προτεινόμενες λύσεις.
5. Στη συνέχεια, προβληματιστείτε
Ο προβληματισμός θα πρέπει να συμβαίνει με κάθε βήμα εκμάθησης δράσης. Χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να κάνετε ερωτήσεις, να αναφέρετε δυνατά και αδύνατα σημεία, καθώς και για να συζητήσετε τα αποτελέσματα.
6. Επαναλάβετε μέχρι να βρεθεί λύση
Ακόμη και με την εκμάθηση δράσης, μπορεί να μην βρεθεί λύση κατά την πρώτη προσπάθεια. Η ομάδα μπορεί να συνεχίσει να συναντιέται μέχρι να βρεθεί μια καλή λύση στο πρόβλημα.
Σημαντικά καθήκοντα του αρχηγού δράσης
Επειδή κάθε ένα από τα στοιχεία είναι σημαντικό για τη διαδικασία εκμάθησης δράσης, μπορεί να είναι ωφέλιμο να έχουμε έναν ηγέτη δράσης. Αυτό το άτομο διευκολύνει την παραγωγικότητα της ομάδας. Ακολουθούν μερικά σημαντικά καθήκοντα του επικεφαλής δράσης:
Ενθάρρυνση του προβληματισμού: Ο προβληματισμός είναι απαραίτητο μέρος της μάθησης με δράση. Ο προπονητής εκμάθησης δράσης θα πρέπει να ενθαρρύνει τον προβληματισμό με κάθε λύση.
Υποβολή ερωτήσεων: Ο προπονητής μπορεί να χρειαστεί να κάνει ερωτήσεις για να ενθαρρύνει περαιτέρω προβληματισμό. Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου που ενθαρρύνουν τα μέλη της ομάδας να εξετάσουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους.
Διατήρηση της εστίασης: Ο αρχηγός δράσης μπορεί να χρειαστεί να εστιάσει ξανά την ομάδα εάν χαθεί η εστίαση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την προσοχή σε δύσκολες εργασίες, τον εντοπισμό εμποδίων στην επικοινωνία και την εύρεση τρόπων βελτίωσης της διαδικασίας.
Ανάθεση ομάδων: Ο προπονητής εκμάθησης δράσης μπορεί να είναι υπεύθυνος για την ανάθεση ομάδων.
Παροχή δομής: Ανάλογα με το μέγεθος και το σκοπό της ομάδας, ο εκπαιδευτής εκμάθησης δράσης μπορεί να χρειαστεί να παρέχει δομή στη διαδικασία. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση των χρονικών ορίων και την παροχή στα μέλη της ομάδας της ευκαιρίας να κάνουν ερωτήσεις στους συναδέλφους τους.
Δίνοντας προτεραιότητα στη μάθηση: Ο εκπαιδευτής εκμάθησης δράσης μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία περαιτέρω δίνοντας προτεραιότητα στη μάθηση.